El Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya (CEEC) ha celebrat avui la 7a Immersió Estratègica al celler Oller del Mas (Manresa), amb el suport d’ACCIÓ i VIA Empresa com a media partner. La jornada ha reunit més d’un centenar de professionals de l’energia i l’eficiència energética per analitzar com la sostenibilitat i la descarbonització poden ser palanques reals de competitivitat i creixement per a les empreses catalanes.
L’acte ha comptat amb dues ponències destacades. Per una banda, el director de desenvolupament de negoci en sostenibilitat del Banc Sabadell, Sergio Sánchez, ha posat en valor la transició energètica com una oportunitat per a l’autonomia estratègica europea, basada en l’accés a una energia “segura, assequible, abundant i gestionable”. També s’ha referit a l’informe europeu Competitive Compass, amb el qual ha defensat que la sostenibilitat no és una càrrega, sinó una via per augmentar la productivitat i la projecció internacional.
Per la seva banda, el director d’Estratègia Empresarial d’ACCIÓ, Joan Martí, ha apel·lat a una nova cultura de creixement a través de la seva ponència “Créixer amb propòsit”. “Catalunya no és un país de pimes, sinó de microempreses. Cal créixer amb propòsit i visió estratègica per guanyar productivitat, innovació i presència global”, ha comentat. Martí també ha destacat tres eixos fonamentals per fomentar el creixement empresarial: cultura empresarial, model de negoci i accés al finançament.
La jornada ha continuat amb dues taules rodones de debat. La primera, titulada Descarbonitzar per competir, moderada per Elena Busquets, ha comptat amb les intervencions d’Elisabet Alier (Paperera Alier), Miguel Lombarte (Sedigas), Pere Condom-Vilà (Generalitat de Catalunya) i Ana Solà (Cinesi). En aquesta taula, s’hi han presentat casos pràctics de transició energètica com la planta de biomassa d’Alier o el sistema de biogàs d’Aigües de Manresa, i s’hi ha denunciat la complexitat regulatòria com un dels grans frens del sector.
La segona taula, Del potencial a l’èxit: claus per al creixement empresarial sostenible, moderada pel periodista Carlos Rojas, ha reunit Lluís Molins (ABAC Capital), Josep Biosca (Ship2B) i Antoni Ventura (Aigües de Manresa), que han reflexionat sobre les oportunitats que obre la inversió d’impacte i l’eficiència en la gestió dels serveis públics.
Tots els participants han coincidit que la descarbonització no només aporta beneficis ambientals, sinó que genera retorns socials, qualitat de vida i nous models de negoci competitius. En paraules d’Ana Solà, “la sostenibilitat ben aplicada genera valor econòmic i social”.
La jornada ha conclòs amb un espai de networking on empreses i institucions han pogut establir aliances per impulsar projectes conjunts de transició energètica i creixement sostenible.
El CEEC aprofita la trobada per celebrar l’Assemblea General de Socis
Durant la jornada a Oller del Mas, el clúster ha reunit els seus membres en l’Assemblea General, on s’ha aprovat per unanimitat el tancament dels comptes de 2024. També s’hi ha presentat la Memòria d’Activitats d’enguany i el Pla d’Actuació per al 2025, amb un repàs a les accions ja realitzades i les previstes fins a finals d’any.